”Vi vill visa våra kunder att vi kan, vågar och vill! Och genom att utveckla våra egna projekt också bli vassare arkitekter åt andra.”
Varför vill du ”bygga själv” och varför blev du med i föreningen Byggande Arkitekter?
Det finns flera anledningar till att vi har tagit steget till att bli byggande arkitekter. Den huvudsakliga anlesningen är att vi söker en starkare roll för oss som arkitekter. Genom att vara projektägare så får vi insyn i hela projektens komplexa struktur och kan styra den hirearki av frågeställningar som ett projekt består av, och där värdera upp arkitekturen. Vår bestämda uppfattning är att vi genom att vara byggande arkitekter har möjlighet att skapa bättre arkitektur.
Genom att själva driva projekt så ser vi också en möjlighet att komma bort från att bara sälja timmar, och istället ta del av värdeskapandet.
Vi vill också visa våra vanliga kunder på kontoret att vi kan, vågar och vill! Och genom att utveckla våra egna projekt också bli vassare arkitekter åt andra.
Vilka extra kunskaper och eventuellt egenskaper anser du behövs för att man som arkitekt ska lyckas ta en större roll, tex vara sin egen byggherre?
Är man nyfiken och vetgirig så har arkitektyrket fantastiska möljligheter att utvecklas i väldigt många olika riktningar. Att vara sin egen byggherre är en möjlighet att förkovra sig och skaffa sig ytterligare kunskaper. Har man intresse av hela byggprocessen så är det spännande och lärorikt. Men för att ta steget behöver du ha både mod och vilja. Och att vara uthållig skadar inte.
Jag tror det är viktigt att i man i varje projekt försöker bestämma vad som ska vara prioriterat att försöka åstakomma i just detta projekt. I de första projekten kan det vara förnuftigt att inte försöka slåss i alla frågor. Det är också viktigt att ta sig igenom just det där första projektet.
Ge en kort beskrivning av ett (eller ett par) av dina färdigställda och/eller ”på ritbordet”-projekt?
De projekt vi har gjort i egen regi är alla flerbostadsprojekt.
Vi har nyligen färdigställt två hus med hyresrätter i Roslags-Näsby i Täby, utanför stockholm. I kommande etapp tillkommer ytterligare två hus i brf-form.
”Vår bestämda uppfattning är att vi genom att vara byggande arkitekter har möjlighet att skapa bättre arkitektur.”
Vad skiljer det här projektet/projekten från ”ett vanligt” arkitektuppdrag?
Att vi varit närvarande i alla faser från markanvisningstävling till förvaltning av det färdiga huset. Och att vi haft total insyn i de ekonomiska aspekterna.
Vad har du lärt dig från projekt där du arbetat som byggande arkitekt?
Gärna både positivt och det som varit svårt.
Det är en otroligt tillfredställande känsla att ha tagit sig igenom ett projekt i egen regi. Det ger självförtroende att våga spänna bågen ytterligare i nästa projekt, och även mod att ifrågasätta beslut i andra vanliga projekt.
Jag har också fått en större respekt för byggherrerollen och alla de svårigheter och möjligheter den innehåller.
Sandellsandberg arkitekter
Kontaktperson: Anders Rotstein
Arkitektkontor: Sandellsandberg Arkitekter
Ort: Stockholm
Kontoret startade: 1995