”Jag har själv alltid varit intresserad av hantverket och helheten i byggprocessen, så att ”bygga själv” var ett naturligt steg.”

Varför vill du ”bygga själv” och varför blev du med i föreningen Byggande Arkitekter?

Jag har själv alltid varit intresserad av hantverket och helheten i byggprocessen, så det var ett naturligt steg. Viktigt för oss var också att få en ökad kontroll eller rådighet i projekten. Flera av medlemmarna i BA har mkt erfarenhet av egna projekt. Att få ta del av deras kunskap är givetvis en stor tillgång.

Vilka extra kunskaper och eventuellt egenskaper anser du behövs för att man som arkitekt ska lyckas ta en större roll, tex vara sin egen byggherre? 

I grunden är det förstås viktigt att man är intresserad av att ta en större roll i projekten. Att vidareutbilda sig kan också vara bra. Vi har, flera på kontoret, deltagit i de utbildningar, tex fastighetsekonomi, som Byggande Arkitekter har organiserat.

Ge en kort beskrivning av ett (eller ett par) av dina färdigställda och/eller ”på ritbordet”-projekt?

Vegastaden:
Nyproduktion av ca 200 lägenheter i Vegastaden, Haninge. Pågående.
Projektet är indelat i 2 kvarter med 5 flerbostadshus i vardera. Fokus är att bygga i trä. Vår tolkning av planen innebär lokal sprängning för varje huskropp med bibehållen naturmark mellan husen. Bilar och cyklar parkerar i semiöppna suterrängvåningar. Taken aktiveras med terrasser, växthus och odling. Hälften av husen blir 5-6 spännare med invändiga trapphus och hälften ges access till lägenheterna via generösa loftgångar av trä.

Ateljé 25-45:
Kontoret startade 2019 ett produktionsbolag (Torum Modular Houses) för att ta fram egenproducerade Attefallhus i storlekarna 25 – 30 kvm. Bakgrunden är en egenfinansierad studie av ett 25 kvm hus kallat Ateljé 25 för förlaget Max Ströms bok 25 kvadrad. Vi ville med detta ta fram ett litet hus för kreativt skapande, hantverk osv. I år har vi producerat och sålt 3 st och skissar just nu på den större varianten 30 kvm.

”För oss innebär det ett helt annat förhållningsätt till ekonomi och säkerhet. Det ställer högre krav på oss och resultatet bygger mycket på om vi klarar av fler led i processen.”

Vad skiljer det här projektet/projekten från ”ett vanligt” arkitektuppdrag? 

Den största skillnaden är förstås att du blir din egen beställare. Vi får större möjligheter att utveckla det vi verkligen tror på och känner för att arbeta med. Avgörande är att vi har större kontroll i projekten.

Vad har du lärt dig från projekt där du arbetat som byggande arkitekt?
Gärna både positivt och det som varit svårt.

För oss innebär det ett helt annat förhållningsätt till ekonomi och säkerhet. Det ställer högre krav på oss och resultatet bygger mycket på om vi klarar av fler led i processen. Vi tror generellt att arkitekten kan och mår bra av att ta ett utökat ansvar, vilket också genererar intressantare och i många fall bättre projekt. Det har helt klart skapat en större förståelse för beställarsidan.

På vilket sätt tror du att arkitektrollen har förändrats om 10 år?

Jag tror det industriella byggandet kommer att öka och påverka. Fabriker och leverantörer tar över fler led i processen och på så vis marginaliserar arkitekten. Vi ser också att specialistkompetenser blir viktigare, det blir kanske färre arkitekter som arbetar med ”helheten”.

Och till sist, om du får drömma, vilken typ av egen regi-projekt bygger du då?

Jag har kanske inget särskilt typprojekt i åtanke, egen regi är relativt nytt för oss. Vi är ödmjuka inför de svårigheter och utmaningar som det innebär och drömmer just nu om att vi ska klara av det hela vägen.

Waldemarson Arkitekter AB

Kontaktperson: Jonas Waldemarson, ansvarig arkitekt och grundare
Arkitektkontor: Waldemarson Arkitekter AB
Ort: Stockholm
Kontoret startade: 2001