”En drivkraft är att bryta dagens, många gånger, tveksamma byggmetoder. I egenregi-projekt kan vi skapa hantverksmässig arkitektur med gedigna material.”
Varför vill du ”bygga själv” och varför blev du med i föreningen Byggande Arkitekter?
Vår yrkeskår har tyvärr försvagats genom åren och vi blir alldeles för lätt utbytta i projektens senare skeden. Att bygga i egen regi är ett steg i att förstärka arkitektrollen. Vi behöver återta vår forna position i branschen och detta har vi möjlighet att göra genom att släppa konsultrollen och ta större ansvar genom att bli samhällsbyggare.
En annan drivkraft är att bryta dagens, många gånger, tveksamma byggmetoder. I egenregi-projekt kan vi skapa hantverksmässig arkitektur med gedigna material. Genom föreningen kan vi tillsammans visa att vi är ett starkt alternativ som utvecklare och kan bli ett komplement till de stora traditionella aktörerna.
Vilka extra kunskaper och eventuellt egenskaper anser du behövs för att man som arkitekt ska lyckas ta en större roll, tex vara sin egen byggherre?
Det viktigaste är att ha mod och ha en arkitektonisk övertygelse. De praktiska frågorna lär man sig på vägen.
Ge en kort beskrivning av ett (eller ett par) av dina färdigställda och/eller ”på ritbordet”-projekt?
Vi har genomfört ett projekt, Hamnoasen i Landskrona, som blivit uppmärksammat. Detta har givit oss mersmak att fortsätta utveckla. Vi jobbar, i nuläget, för fullt med att utveckla projekt Kivikhusen, som är en vinst i en markanvisningstävling. Det är ett projekt som omfattar ett stadsbyggnadsgrepp och ett visionärt sätt att bygga hus i massivträ. Vi är inne i ett detaljplaneskede och planerar att börja säljstarta innan denna sommaren.
”Den bästa arkitekturen kan ofta vara den mest kostnadseffektiva om man har bra dialog med entreprenören.”
Vad skiljer det här projektet/projekten från ”ett vanligt” arkitektuppdrag?
Bostadsproduktionen är idag många gånger likriktad. I egenregi-projekten får vi möjlighet att skapa en helt annan unicitet och anpassning till platsen. Det är viktigt att vi som byggande arkitekter experimenterar med olika former av boende.
Vad har du lärt dig från projekt där du arbetat som byggande arkitekt?
Gärna både positivt och det som varit svårt.
Det har varit mycket lärorikt att vara nära produktionen och att förstå dess ekonomi. Den bästa arkitekturen kan ofta vara den mest kostnadseffektiva om man har bra dialog med entreprenören. Svårigheterna ligger i att skapa bolagsstrukturer för projektet och att få finansiering av banker.
På vilket sätt tror du att arkitektrollen har förändrats om 10 år?
Om byggande arkitekter får ett större utrymme har vi chansen att påverka byggbranschen genom bättre arkitektur och byggnadskvalitet till lägre kostnad.
Och till sist, om du får drömma, vilken typ av egen regi-projekt bygger du då?
Min vision är att bygga fastigheter för egen förvaltning så att vi på det sättet kan bli än mer långsiktiga. Drömmen är att rita vårt eget arkitektkontor i en sådan fastighet.
STADSTUDIO
Arkitektkontor: STADSTUDIO
Ort: Malmö
Kontoret startade: 2011