”Genom att ta ansvar för hela processen kan vi visa i praktiken att det går att bygga smartare, till lägre kostnader och med bestående värden.”
Varför vill du ”bygga själv” och varför blev du med i föreningen Byggande Arkitekter?
Det enkla svaret är att vi bygger för att utveckla arkitektrollen. Som arkitekter har vi en annorlunda infallsvinkel när vi utvecklar våra projekt, våra erfarenheter som byggherre gör oss till en bättre arkitekt och rådgivare. Genom att ta ansvar för hela processen kan vi visa i praktiken att det går att bygga smartare, till lägre kostnader och med bestående värden. Jag var med och grundade Byggande Arkitekter för att vara med att utveckla och förflytta arkitektrollen till något som är bättre för de långsiktiga värdena vi skapar.
Vilka extra kunskaper och eventuellt egenskaper anser du behövs för att man som arkitekt ska lyckas ta en större roll, tex vara sin egen byggherre?
Det kräver dels kunskap om de ekonomiska aspekterna och att förstå de villkor som väntar för projektet. Som arkitekter måste vi ha respekt för kostnaderna i byggperioden, men vårt fokus ska sträcka sig längre än så genom höga fastighetsvärden och låga driftskostnader.
Jag lägger stor vikt vid kombinationen av digitalisering och affärsförståelse, där det första har stor påverkan på det andra och på hur vår arbetsprocess förändrats. Ett bra digitaliserat underlag redan i skissprocessen gör att vi har en bättre kontroll på slutprodukten, riskminimerar processen och ger en bättre projektekonomi. Vi börjar med allt, på en gång och kan säkerställa höga nyttjandegradstal. Att se helheten i projektet och ta kontroll är den självklara roll en arkitekt, byggande eller ej, bör ha.
Ge en kort beskrivning av ett (eller ett par) av dina färdigställda och/eller ”på ritbordet”-projekt? Vad skiljer det här projektet/projekten från ”ett vanligt” arkitektuppdrag?
I hyresrättsprojekten Danska Vägen och Kvarnliden var/är vi ensam byggherre och arkitekt. Detta har gett oss en fantastisk inblick i vilka problem våra ”vanliga” kunder kan stöta på – och hur vi i tidiga skeden kan hjälpa till att förebygga dessa. Genom mer kontroll på processen kan vi minimera fel och maximera effektivitet. Projektet Södra Änggården är på ritbordet, ett stort projekt som ingår i ett ännu större stadsutvecklingsprojekt som är fantastiskt roligt att få vara med i som en del av ett konsortium.
”Projekten har givit oss en fantastisk inblick i vilka problem våra ”vanliga” kunder kan stöta på – och hur vi i tidiga skeden kan hjälpa till att förebygga dessa.”
På vilket sätt tror du att arkitektrollen har förändrats om 10 år?
Arkitektrollen kommer att förändras till att se helheten i processen och ta sig an den roll som speglar den kunskap vi besitter. Vi ska igen närma oss en situation som liknar den våra grannländer har. Och jag tror vi kommer att passera dem i framtiden, då vi gör detta utifrån starka egna kommersiella förutsättningar.
Och till sist, om du får drömma, vilken typ av egen regi-projekt bygger du då?
Varje projekt och plats är unik, och jag ser det som en stor förmån att jag och vi har fått förtroendet att bevisa vår tes att vi kan genomföra projekt, utveckla arkitektrollen och därmed gynna arkitektverksamhetens kunder. Att tillföra det bästa möjliga värdet i den tid vi lever till den plats vi bygger på gör att inför varje projekt är just det mitt drömprojekt.
Semrén & Månsson
Arkitektkontor: Semrén & Månsson
Ort: Göteborg, Stockholm, Malmö, S:t Petersburg, Moskva, Stettin
Kontoret startade: 1969