”Oavsett vems pengar ett byggprojekt finansieras med måste allt som görs och allt som byggs bedömas utifrån det värde som genereras för byggherren och för andra intressenter i projektet.”

Varför vill du ”bygga själv” och varför blev du med i föreningen Byggande Arkitekter?

Med vårt fokus på byggemenskaper och byggherrar som bygger för att de behöver ett hus och inte för att de behöver en vinst är egna projekt ett sätt att hjälpa till att skapa våra egna byggherrar samtidigt som vi kan driva hållbart byggande vidare. Omniplan var med och startade Föreningen Byggande Arkitekter och jag har från starten varit en del av styrelsen.

Vilka extra kunskaper och eventuellt egenskaper anser du behövs för att man som arkitekt ska lyckas ta en större roll, tex vara sin egen byggherre? 

Det viktigaste är en vilja och en förmåga att ta ansvar för helheten. Oavsett vems pengar ett byggprojekt finansieras med måste allt som görs och allt som byggs bedömas utifrån det värde som genereras för byggherren och för andra intressenter i projektet. Ett större inflytande, i sin extrem att bygga med egna pengar, förutsätter alltid ett större ansvarstagande och ett större risktagande. Den som skyggar för ansvaret och risken kan inte förvänta sig att slippa att det är någon annan som bedömer och beslutar om det man föreslår

Ge en kort beskrivning av ett (eller ett par) av dina färdigställda och/eller ”på ritbordet”-projekt?

Vårt extremt flexibla och långt drivna trähus i Vallastaden fick stor medial uppmärksamhet. Just nu arbetar jag dels som ansvarig för byggandet av Sveriges paviljong till världsutställningen Expo 2020 i Dubai, dels som projektlots för ett stort, urbant byggemenskapsprojekt i Uppsala. Vi har en egen markanvisning för ett litet bostadshus i Trelleborg och om allt går väl deltar vi i en ny internationell mönsterstadsdel nere på kontinenten.

”Ett större inflytande, i sin extrem att bygga med egna pengar, förutsätter alltid ett större ansvarstagande och ett större risktagande.”

Vad skiljer det här projektet/projekten från ”ett vanligt” arkitektuppdrag? 

Jag var klar på KTH 1991, ett lite besvärligt år för den som ville etablera sig som arkitekt i Sverige. Istället var jag 10 år i Wien. Där innebär ”ett vanligt” arkitektuppdrag att man som arkitekt tar ansvar för att tolka uppdragsgivarens ambitioner, samordna processen med att precisera hur de ska förverkligas, kostnadsberäkna, handla upp entreprenörer, leda byggnadsarbetena, tidsplanera och följa upp kostnaderna för att till sist överlämna nyckeln till byggherren. När jag efter 10 år kom tillbaka till Sverige var det ytterst frustrerande att reduceras till en av flera projektörer som måste stångas med (ibland) trångsynta ingenjörer – alternativt till en administratör utan ansvar för byggnadernas utformning. Vi startade omniplan baserat på den frustrationen för att återskapa den traditionella yrkesrollen, men det tog inte många år innan vårt fokus flyttades till byggherrerollen – vem är det som låter bygga och med vilka drivkrafter? Vår nuvarande verksamhet som stöd till byggemenskaper, med speciella icke.kommersiella projekt och med egna bostadsprojekt är en logisk följd av detta.

Vad har du lärt dig från projekt där du arbetat som byggande arkitekt?
Gärna både positivt och det som varit svårt.

Finansiering. Det är den helt grundläggande aspekt av byggande som jag tidigare, som byggherreombud, inte ägnat mig åt.

På vilket sätt tror du att arkitektrollen har förändrats om 10 år?

Det står nog tyvärr skrivet i stjärnorna. Jag är inte optimistisk när det gäller en bredare förskjutning av yrkeskårens ansvarstagande, men jag håller tummarna för att jag har fel.

Och till sist, om du får drömma, vilken typ av egen regi-projekt bygger du då?

Om jag får drömma behöver arkitekter inte bedriva egen byggverksamhet utan hittar kloka byggherrar som bygger för den egna verksamheten eller för det egna gemensamma boendet.

Omniplan

Kontaktperson: Staffan Schartner, partner
Arkitektkontor: omniplan
Ort: Mosebacke
Kontoret startade: 2005