”Efter några år av projekt där entreprenören sitter på en piedestal och kryssar bort alla kvaliteter blir man lite sugen på att göra det själv istället.”

Varför vill du ”bygga själv” och varför blev du med i föreningen Byggande Arkitekter?

Efter några år av projekt där entreprenören sitter på en piedestal och som alla lyssnar på samtidigt som han kryssar bort alla kvaliteter och tar hem alla pengarna blir man lite sugen på att göra det själv istället. Då dök plötsligt föreningen byggande arkitekter upp som ett brev på posten.

Vilka extra kunskaper och eventuellt egenskaper anser du behövs för att man som arkitekt ska lyckas ta en större roll, tex vara sin egen byggherre? 

En massa saker men kunskapen kan grupperas i två tabeller: Å ena sidan behövs insikter om byggprojektering och vad som egentligen är kostnadsdrivande i projekt. Det finns helt enkel många fler regler att följa än dem som du kan som arkitekt, jättemånga och knäppa som är kostnadsdrivande. Det andra är kunskaper och insikter i formalia för tex föreningar, juridik, byggherrefrågor, kalkylfrågor. Detta är inte lika svårt men det är väldigt mycket att ta in. Det är lätt att underskatta hur sjukt många nya begrepp och dokument som ska tas fram, en sån enkel sak som att den vanliga mappstrukturen inte är kompatibel med projektutveckling kan anses självklart men hur i hela friden ska den se ut. Vår ser ut som en klusterbomb.

Ge en kort beskrivning av ett (eller ett par) av dina färdigställda och/eller ”på ritbordet”-projekt?

Vi har ett projekt som just ska byggstartas och det är BRF ONESIX i Lund. Det är en liten radhuslänga med smålägenheter på plan 3. Totalt 12 bostäder där varje fasad är formgiven av olika arkitekter.

”De viktigaste insikterna är hur lite vi egentligen vet om vad som egentligen kostar i ett byggprojekt. Det är svåra frågor.”

Vad skiljer det här projektet/projekten från ”ett vanligt” arkitektuppdrag? 

Den viktigaste skillnaden är att man måste vara beredd på att kunna hantera en framtung investering tids- och pengamässigt och att hantera frågor som man normalt skickar vidare till nån annan.

Vad har du lärt dig från projekt där du arbetat som byggande arkitekt?
Gärna både positivt och det som varit svårt.

De viktigaste insikterna är hur lite vi egentligen vet om vad som egentligen kostar i ett byggprojekt. Det är svåra frågor. En annan sak är hur otroligt många nya dokument och begrepp som man måste ta till sig. Mest av allt är kunskapen om att bankerna är ännu snålare och ännu mindre riskbenägna än vad jag kunde föreställa mig. Bankerna är med några få undantag riktiga grisar.

På vilket sätt tror du att arkitektrollen har förändrats om 10 år?

Omöjligt att förutse, men man kan konstatera att arkitektföretagen tenderar att bli större och större på bekostnad av de mindre.

Och till sist, om du får drömma, vilken typ av egen regi-projekt bygger du då?

Ett superhållbart bostadsprojekt där jag själv skulle kunna tänka mig att bo och som vinner en massa fina priser.

OKIDOKI

Kontaktperson: RICKARD STARK, Arkitekt/Partner
Arkitektkontor: OKIDOKI AB, OKIODKI BYGGER AB
Ort: Göteborg och Stockholm
Kontoret startade: 2006

Vår hemsida