”Att behöva kompromissa med sig själv är otroligt intressant och utvecklande.”
Varför vill du ”bygga själv” och varför blev du med i föreningen Byggande Arkitekter?
Vi startade vårt företag, Ascape, med det tydliga målet att försöka bygga själv. Det var innan vi visste att Byggande Arkitekter existerade. Så för oss var det en självklarhet att gå med i föreningen för att träffa andra likasinnade. Vi tycker att det är spännande att ta mycket ansvar och ha möjlighet att påverka i så stor utsträckning som möjligt. Jag tycker att vi arkitekter är bra på att se helheten och kan bidra med hus och miljöer som är omsorgsfullt anpassade till platsen och slutanvändaren.
Vilka extra kunskaper och eventuellt egenskaper anser du behövs för att man som arkitekt ska lyckas ta en större roll, tex vara sin egen byggherre?
Uthållighet och ordningssinne känns som viktiga egenskaper. Sen känns det som att man måste ha lite affärssinne också, det är en betydligt större risk att bygga själv och fallet kan bli ganska tufft om något går fel.
Ge en kort beskrivning av ett (eller ett par) av dina färdigställda och/eller ”på ritbordet”-projekt?
Vi har byggt ett LSS-boende, ett gruppboende för personer med särskilda behov, och bygger ett andra liknande projekt just nu. Framåt så tittar vi på hur vi kan bygga ännu bättre LSS-boenden. Vi funderar lite på om det går att utmana rådande lagstiftning och bygga bättre, smartare och mer verklighetsanpassat.
”Mycket av det som byggs idag verkar dopat på steroider, det blir för stort, den ekonomiska logiken ser sån ut och där kan vi vara en motvikt.”
Vad skiljer det här projektet/projekten från ”ett vanligt” arkitektuppdrag?
Att behöva kompromissa med sig själv är otroligt intressant och utvecklande. Det är väl den stora skillnaden. Annars har vi försökt ha lite olika hattar på oss och så att säga anlita oss själva. Jag tycker att att vi varit en bra beställare av oss själva, ganska trevlig att ha att göra med faktiskt. En annan stor skillnad är att man måste lägga in mycket tid och resurser tidigt i projektet och sedan vänta länge på att få tillbaks det i form av en vinst eller hyra. Det kräver lite uthållighet och marginaler och ett helt annat tänk.
Vad har du lärt dig från projekt där du arbetat som byggande arkitekt?
Gärna både positivt och det som varit svårt.
Det roligaste är när slutresultatet är uppskattat av den som ska använda och bo i huset. Då känns det bra och ännu bättre än om vi ”bara” skulle ha ritat huset. Det svåra är att lära sig att att hantera all administration, att hitta bra finansiering och att hitta en entreprenör som man kan känna förtroende för. Vi har fått lära oss massor med nya saker vilket alltid är roligt men vi har också insett att vi inte kan göra allt själv utan tagit hjälp att experter på olika saker som vi helt enkelt inte kan tillräckligt bra. Bara att skriva ett bra entreprenadavtal första gången är ju en rejäl utmaning.
På vilket sätt tror du att arkitektrollen har förändrats om 10 år?
Jag hoppas att fler och fler arkitekter testar att bygga själv. Det är en nyttig erfarenhet och jag tror att vi som arkitekter kan behöva se den sidan av verkligheten. Sen tror jag rent generellt på småskalighet, där finns den mänskliga skalan, och det tror jag att vi arkitekter kan bidra med om vi bygger själva. Mycket av det som byggs idag verkar dopat på steroider, det blir för stort, den ekonomiska logiken ser sån ut och där kunde vi vara en motvikt.
Och till sist, om du får drömma, vilken typ av egen regi-projekt bygger du då?
Vi drömmer om att bygga mindre hyresrätter och smarta trygghetsboenden i mindre skala. Att få gestalta och bygga en sammansatt boendemiljö som är lite nischad och bildar små levande ”communities” vore kul. Det vore också kul att bygga små hubbar för hemarbete som ligger integrerade i bostadsområden.
Ascape Arkitektur
Kontaktperson: Matts Ingman, grundare och delägare
Arkitektkontor: Ascape Arkitektur
Ort: Stockholm
Kontoret startade: 2016